Huiselijk geweld en kindermishandeling

Geplaatst op dinsdag 17 januari 2017

Landelijk is op 1 juli 2013 de wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking getreden. De wet geldt voor de sectoren: gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie.

Binnen Stichting SchOOL  is een gezamenlijk Protocol_meldcode_Huiselijk_geweld_en_kindermishandeling opgesteld. De scholen zijn verplicht te handelen volgens dit protocol.

In de praktijk blijkt dat het omgaan met signalen die kunnen wijzen op huiselijk geweld of kindermishandeling onzekerheid teweegbrengt. Het stappenplan in het protocol biedt een structuur aan en geeft handvatten hoe gehandeld kan worden bij een vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het doel van dit stappenplan is: een vermoeden van huiselijk geweld bespreekbaar maken en de signalen doorgeven voor eventuele verdere hulp. De taak van (het zorgteam van) de school met betrekking tot kindermishandeling en huiselijk geweld, waarbij de oorzaak buiten de school ligt, is het signaleren en het aankaarten ervan bij de verantwoordelijke instanties. De school is niet verantwoordelijk voor de verandering van de situatie of voor de hulpverlening.

Bij een vermoeden van huishoudelijk geweld en/of kindermishandeling volgt de school de volgende 5 stappen:

  1. In kaart brengen van signalen
  2. Overleggen met een collega uit het zorgteam van de school en eventueel raadplegen Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) of Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG)
  3. Gesprek met de betrokkene(n)
  4. Wegen van het geweld of de kindermishandeling
  5. Beslissen: hulp organiseren of melden.

Aanpassing meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
1.    Vooruitlopend op de wetswijzing per 1 januari 2019, waarbij het verplicht wordt om met een afwegingskader in stap 5 van de meldcode te werken, een uitleg op hoofdlijnen.
Stap 5 nu is beslissen: hulp organiseren of melden.
Stap 5 per 1 januari 2019 is beslissen aan de hand van het afwegingskader, beide beslissingen moeten in deze volgorde genomen worden
Afwegingskader 1: is melden noodzakelijk?
Afwegingskader 2: is zelf passend en toereikende hulp bieden of organiseren mogelijk?
Zodra het aangepaste basismodel meldcode van het ministerie wordt vrijgegeven worden deze door gevoerd in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van stichting SchOOL.

2.    De LKC heeft advies gegeven om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aan te passen naar het basismodel meldcode van het ministerie van VWS. Dit advies is overgenomen door het college van bestuur.
Bij Fase 3: uitvoering van het plan van aanpak is toegevoegd aan het gesprek met de ouders “in uitzonderlijke situaties, waarbij er concrete aanwijzingen zijn dat het voeren van het gesprek met de ouders de veiligheid van het kind in het geding zou kunnen komen, kan de overleggroep het besluit nemen om geen contact te leggen met de ouders”.

 


Huiselijk geweld is geweld dat gepleegd wordt door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer, dat wil zeggen (ex-)partners, gezinsleden, familieleden of mantelzorgers. Het kan daarbij gaan om lichamelijk geweld (slaan, schoppen, door elkaar schudden e.d.), psychisch geweld (uitschelden, treiteren, kleineren, bedreigen, stalken), seksueel geweld, verwaarlozing, schending van rechten, opsluiting en belaging.

Kindermishandeling is elke vorm van voor een minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen actief of passief opdringen.